Vi kan hjälpa dig med en borgerlig begravning

Vi kan hjälpa dig med en borgerlig begravning

Ett sista avsked till någon närstående behöver inte nödvändigtvis ske i en religiös byggnad, med präst, religiösa böner och musik. Kanske den avlidne själv inte var troende eller hade uttryckt önskemål om en borgerlig begravning? Hos Gradus Begravningsbyrå hjälper vi dig med planering av alla olika typer av begravningar, för att du och de dina ska kunna skapa en vacker och värdig ceremoni som överensstämmer med den avlidnes livsåskådning, intressen och önskemål.  

Vad menas med en borgerlig begravning och var kan den äga rum?

En borgerlig begravning har inga religiösa inslag, även om det är fullt möjligt att inkludera en psalm eller något annat, om man vill. Vem som helst kan få begravas borgerligt och det gäller även de som tillhör Svenska Kyrkan eller något annat trosförbund. Den kan utföras på en mängd olika sätt efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål. Det finns inga egentliga regler utan det är upp till de efterlevande att diskutera med en begravningsbyrå om alla detaljer kring begravningen.

När du kontaktar oss på Gradus Begravningsbyrå kan du komma med tankar och idéer kring platsen för begravningen – vi gör vårt allra bästa för att ge råd och utforma den enligt era önskningar. Det kan vara en plats som betytt mycket för den avlidne och dennes familj genom livet. Man kan vara inomhus eller utomhus och begravningsceremonin kan även ske på den plats där själva jordsättningen äger rum. Man kan faktiskt välja vilken plats som helst för en borgerlig begravning – alltifrån en vacker plats vid en sjö, en favoritrestaurang, ett privat hus eller en hyrd lokal. Man får dock inte använda en kyrka för en borgerlig begravning och om man vill sprida askan i vatten eller på land krävs tillstånd. 

Vi kan hjälpa dig med en borgerlig begravning

Finns det speciella regler för klädsel, blommor och musikval?

På en borgerlig begravning finns inga regler för vare sig klädsel, musik eller blomsterarrangemang. En del väljer färgglatt medan andra vill hålla en mer diskret ton. Klädstil och blommor kan även anknyta till den avlidnes liv och livsstil – kanske någon älskade rosa? Eller liljekonvaljer? 

När det gäller musikval har man även här full frihet. Det kan vara allt ifrån hårdrock till skir klassisk musik – elgitarr, dragspel eller harpa. Musik är väldigt personligt, därför beror valet mycket på vad den avlidne gillade att lyssna på eller kanske spelade själv. Det behöver heller inte vara ‘live’ utan inspelning från ett favoritband går också bra. Och skulle man vilja ha med psalmer är det också tillåtet. 

Får vem som helst förrätta en borgerlig begravning?

Medan en präst är den givna begravningsförrättaren vid en traditionell begravning i kyrkan, kan i princip vem som helst vara officiant och leda en borgerlig begravning. Det kan vara en god vän, arbetskamrat eller någon annan som man anser lämplig. Kanske någon i familjen är bra på att läsa dikter eller prata inför publik? Man behöver inte ha någon särskild utbildning för att vara officiant men man kan också få hjälp att hitta speciellt utbildade begravningsofficianter som har erfarenhet av att ta hand om en borgerlig ceremoni. Du kan själv bestämma hur du vill ha det och på Gradus Begravningsbyrå finns vi där för dig och hjälper dig välja det som passar er bäst.

Precis som vid traditionella begravningar finns det förstås en mängd administrativa saker man måste ta itu med. Alla som mist någon närstående vet hur svårt det är att samla tankarna och ta reda på alla som behöver göras. Därför kan kännas skönt att veta att vi på Gradus Begravningsbyrå finns där för dig hela vägen – du kan tryggt lämna allt i våra händer så sköter vi om juridiska och andra åtaganden. När du kontaktar oss behöver du inte vänta länge på svar, vi lovar ta hand om dig så snabbt vi kan!

För dig som föredrar att boka de tjänster du vill ha kan du snabbt och enkelt välja att få tydliga prisuppgifter – online. Skulle du hellre vilja sitta ner och prata med oss personligen är du varmt välkommen att boka ett möte för att diskutera begravningen och dess olika kostnadsalternativ. Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

FAQ

Får man välja musik på en borgerlig begravning?

På en borgerlig begravning får man själv välja vilken musik man vill ha under ceremonin. Det finns inga regler för vad för slags musik som kan spelas utan det är upp till de närstående som anordnar begravningen att komma överens om vad som blir lämpligt. Man får även välja psalmer om man vill. När du kontaktar Gradus Begravningar kan vi hjälpa till med tips och idéer om passande musik för att skapa ett fint och värdigt farväl till den avlidne.

Vad menas med en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning är en begravning utan religiösa inslag som inte utförs av en präst och inte äger rum i en kyrka. Den kan ske inomhus eller utomhus och vem som helst kan vara begravningsofficiant utan att vara utbildad. Gradus Begravningar hjälper till att organisera borgerliga begravningar efter dina önskemål.

Vilken klädsel ska man ha på en borgerlig begravning?

Det finns ingen speciell klädkod på en borgerlig begravning utan klädseln är valfri om inte annat anförs i inbjudan eller dödsannonsen. När man anlitar Gradus Begravningar kan vi hjälpa till med utformandet av dessa. Det kan vara färgglada kläder, traditionellt mörkare kläder eller kanske något speciellt tema – allt beroende på vad du som anhörig tycker skulle passa bäst.