Arrangera en muslimsk begravning – vi finns med dig hela vägen

Vi kan hjälpa dig med en borgerlig begravning

När en släkting eller nära vän avlider stannar tiden plötsligt upp. Som anhörig har man ofta svårt att tänka klart och ta in vad som hänt. Man behöver en hjälpande hand – någon som tar hand om allt och som gör begravningen till en fin och värdig minnesstund för den avlidne och de närstående. Som muslim kan det vara speciellt svårt att hitta en begravningsbyrå som förstår – och som kan följa de speciella ceremonier som en muslimsk begravning kräver.

Vi står redo att hjälpa dig – från början till slut

Alla som gått igenom sorg efter en närståendes dödsfall vet att man behöver hjälp att ordna med allt praktiskt som måste göras. Du kan känna dig lugn med att vi står bredvid dig hela vägen för att ge dig en personlig helhetslösning som passar just dig och de dina. Vilken trosuppfattning eller livssyn det än gäller är det viktigt att göra begravningsceremonin värdig och aktningsfull. Där kan vi på Gradus Begravningsbyrå stå till tjänst. Vi har lång erfarenhet och tar oss an muslimska begravningar enligt våra kunders önskemål. Vi kan även hantera det juridiska, som dödsbo och uppsättning av testamente. 

Vi lägger stor vikt vid att hela begravningsceremonin utförs på bästa sätt och detta får naturligtvis ta den tid som krävs för att du och de dina ska bli nöjda. Men vi tycker samtidigt att själva planeringsprocessen för dig som kund bör vara lätt att handskas med, redan från början. Hos oss på Gradus Begravningsbyrå kan du enkelt och kostnadsfritt anpassa din offert och få en överblick av tjänster, produkter och dess kostnader online. Känner du dig osäker eller föredrar att i stället sitta ner och prata med oss personligen när du bokar våra tjänster är du naturligtvis varmt välkommen att besöka oss i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Vi kan hjälpa dig med en borgerlig begravning

Hur kan vi hjälpa dig med en muslimsk begravning? 

Hos oss på Gradus begravningsbyrå har vi en lång erfarenhet av muslimska begravningar som du kan läsa mer om här. Här är några punkter som vi alltid tar hänsyn till när det kommer till muslimska begravningar:

  • Begravningen måste ske utan dröjsmål och traditionellt inom 36 timmar.
  • Kremering är inte tillåten vid muslimska begravningar – alla våra muslimska begravningar är därför jordbegravningar.
  • Vi ordnar med dödsbevis och gravsättningsintyg från Skatteverket som sedan lämnas in till Kyrkogårdsförvaltningen.
  • Den avlidnes kropp tvagas enligt vissa ceremonier (Ghusl) av närmast anhöriga enligt muslimsk tradition. Om inga anhöriga finns kan den muslimska församlingen bistå med personal. Män tvagar män och kvinnor tvagar kvinnor.
  • Kroppen lindas sedan in i bomullstyg (Kafan) på traditionellt sätt.

Hur går själva gravsättningen till?

  • De anhöriga kan komma överens med oss och alla andra berörda var och hur begravningsbönen (Salat al-Janaaza) ska ske inför själva gravsättningen.
  • Inom islam används traditionellt ingen kista men eftersom svensk lag kräver att man begravs i kista kan man kompromissa, genom att använda en enkel kista, eventuellt med hål i.
  • Gravens utformning gör att den avlidnes huvud pekar mot Mecka och man har normalt en enkel gravsten. Inga blomdekorationer och inga handbuketter.
  • Det finns inga regler om klädsel på en muslimsk begravning utan man kan ha vilka färger och kläder man vill, förutsatt att de är anständiga. Om begravningsceremonin sker i en moské gäller de vanliga reglerna för moskébesök – till exempel att man tar av sig skorna.
  • Traditionellt följer endast män med den avlidne till begravningsplatsen och kvinnor kan besöka platsen tre dagar senare.

FAQ

Behöver man ha någon speciell klädsel när man närvarar vid en muslimsk begravning?

Nej, förutom att man bör klä sig anständigt finns det ingen bestämd klädsel, färgval eller klädkod när man är med på en muslimsk begravning. Sker begravningen i en moské rättar man sig efter moskéns egna regler, som att man tar av sig skorna, undviker åtsittande kläder och täcker huvudet och axlar med en sjal eller liknande. Hos oss på Gradus Begravningsbyrå är du välkommen att ställa frågor och diskutera klädsel inför en muslimsk begravning.

Finns några speciella regler kring valet av kista vid en muslimsk begravning?

Inom islam är inte kremering tillåten. Därför blir en muslimsk begravning alltid en jordbegravning där den avlidne placeras direkt i jorden efter traditionell tvagning och inlindande. Man använder heller inte kista men eftersom svensk lag förordar kistbegravning kan man kompromissa och välja en enkel kista som även kan ha hål. Hos Gradus Begravningsbyrå har vi flera valmöjligheter när det kommer till kistor.

Hur snabbt måste man ordna med gravsättning när man planerar en muslimsk begravning?

Enligt muslimsk tradition måste en begravning ske så snart som möjligt och helst inom 36 timmar. Hos Gradus Begravningsbyrå hjälper vi dig med den planeringen.